Piesele auto originale, extrem de importante

190
Piese auto

Piese auto

Importanta utilizarii pieselor auto originale, cunoscute si sub acronimul OEM (Original Equipment Manufacturer), rezida din simpla descriere a conceptului. OEM reprezinta categoria pieselor de prima echipare, piese realizate de producatori acreditati si autorizati, respectand normele si criteriile tehnice impuse de catre fabricantii de autovehicule.

Prin comparatie, piesele facute de diversi terti producatori arata si functioneaza ca originalul, dar neavand o strictete a QC (Quality Control) au un pret mai redus, fara ca aceasta sa insemne neaparat o calitate mult sub norme. In cazul pieselor auto originale, validarile, testele si analizele impuse producatorului sunt foarte costisitoare si laborioase, implicand aparate si oameni foarte bine pregatiti. De aici rezulta si pretul mult mai mare al acestora.

Este bine de stiut ca marii producatori de masini nu isi fabrica piesele, acestea fiind produse de firme consacrate in domeniu gen Valeo, Bosch, Lenforder, TRW si poarta o stanta cu numele producatorului. Ulterior, piesele auto de origine sunt achizitionate de producatorii de masini care impun un anumit standard de calitate, certificat prin anumite teste si intra in echiparea unor autovehicule ca Renault, VAG, Man, Scania etc. Pe scurt, piesa de origine poarta stantat numele producatorilor (Valeo, Bosch, Lenforder etc.) si nu pe cel al fabricantului de masini.

Sa luam de exemplu piese auto originale Audi. La acest tip de masina pretul poate fi mult mai mic daca iei o piesa auto realizata de un anumit producator, insa daca iei o piesa auto originala, sansele tale ca piesa sa reziste si masina ta sa lucrez corespunzator cresc radical.

Datorita QC-ului foarte strict, piesele OEM au o durata de viata mult mai mare, iar clientul final se poate bucura de o exploatare fara griji a masinii. Aspectul esential este ca sub capota se afla elementele de siguranta, mai putin sau chiar deloc cunoscute de cel care conduce masina. Printre aceste elemente se afla placutele de frana, discurile, elementele de amortizare si suspensie care pot face diferenta in situatii limita cand este nevoie de a opri la timp si in deplina siguranta. Este bine de stiut ca daca o placuta de frana nu prezinta un coeficient de frecare conform cerintelor, distanta de franare se mareste exponential. In cazul unui disc de frana, daca acesta nu este facut din aliajul corect, nu va avea nici capacitatea de disipare a caldurii in cazul unor franari repetate.

Citeşte şi  De ce este atât de important uleiul de motor pentru buna funcţionare a autoturismului

In cazul unui element de caroserie, comercializat pe piata aftermarket (adica pe piata producatorilor alternativi, dar neacreditati), pretul poate fi de 5-6 ori mai mic, dar, atentie, acesta poate face diferenta la un posibil impact. Luand exemplul unei capote de motor, un reper OEM mult mai scump, se deformeaza corespunzator si preia socul, salvand astfel viata unui pieton. In cazul unui producator alternativ, pentru a reduce costurile, acesta nu va folosi aceleasi materiale, sau acelasi mod de constructie, ceea ce poate avea consecinte nefaste in cazul unui impact.

Este la fel de important sa cunoastem si faptul ca pretul unei piese de origine poate sa difere mult, de la producator la altul. Cel mai la indemana exemplu este cel al unei baterii auto care poate avea un pret de 800 lei la un producator sau de 250 lei la alt producator. Vom putea zice ca este doar un acumulator, dar intr-o zi geroasa de iarna, va decide cu ce vom merge la munca, masina personala, taxi sau transportul in comun?

Pretul nu este chiar totul! Calitatea costa si de aceasta depinde siguranta noastra si a celorlati participanti la trafic!