Detaşamentele de pompieri au nevoie de maşini pentru intervenţii eficiente

540
Detaşamentele de pompieri au nevoie de maşini pentru intervenţii eficiente

Maşinile pentru stingerea incendiilor utilizate de pompierii din întreaga lume sunt autovehicule complexe cu multiple dotări care uşurează munca acestora şi cresc eficienţa intervenţiei.

Suprafaţa întinsă a ţării face foarte dificilă deplasarea echipelor de pompieri la intervenţii, astfel încât apare necesitatea înfiinţării unor departamente locale de pompieri, majoritatea deservite de voluntari. Însă deoarece o intervenţie la incendiu nu se face doar cu personal, este necesară dotarea acestor comunităţi cu autospeciale de pompieri.

Bănuim cu toţii că aceste maşini de pompieri noi şi moderne au preţuri pe măsură, foarte scumpe mai exact. Dacă în cazul oraşelor mari şi mijlocii se găseşte bugetul necesar acestor investiţii, în cazul satelor, comunelor sau oraşelor mici din România bugete mari de investiţii nu sunt disponibile în niciun caz.

O soluţie mai avantajoasă economic a fost preluată tot din străinătate, unde localităţile mici au propriile departamente de pompieri voluntari ce utilizează la intervenţii autospeciale pompieri second hand, dar aflate în stare bună de funcţionare.

Soluţia este una foarte ingenioasă, deoarece scopul principal al unei maşini de pompieri este pulverizarea cu apă a focului deschis şi eventual conectarea la hidranţi, însă hidranţii lipsesc cu desăvârşire din satele, comunele şi oraşele mici din România.

Funcţia de bază a unei maşini de pompieri este rezervorul cu apă şi pompa de pulverizare a acesteia, dacă stăm să ne gândim nu sunt foarte mari diferenţe între maşinile de pompieri vechi şi cele noi pe acest considerent. Da, desigur, o maşina de pompieri nouă este mai rapidă în deplasare, stochează un volum mai mare de apă, eliberează o presiune mai mare şi la o distanţă mai lungă, aspecte foarte importante în oraşele mari acolo unde incendiile pot avea loc la blocuri de apartamente sau în zone îndepărtate faţă de sediul departamentului local de pompieri, dar la sat majoritatea locuinţelor sunt cu un regim mic de înălţime (P+2 maxim) şi astfel e mult mai uşor de intervenit la un incendiu.

Citeşte şi  Tipuri de centrale termice

Pe măsură ce localităţile mai mici din Europa schimbă aceste autospeciale de pompieri foarte vechi cu unele tot second hand dar mai noi, primarii din România au identificat o oportunitate în a achiziţiona aceste autospeciale de pompieri vechi şi de a le pune în slujba comunităţilor de care aparţin. Preţurile de achiziţie sunt foarte mici şi maşinile se află în stare bună de funcţionare, astfel încât pot fi puse în serviciu imediat.

Recomandăm tuturor localităţilor din România să înfiinţeze departamente de pompieri voluntari şi să le doteze cu maşini de pompieri second hand, la preţrui accesibile, care pot interveni mult mai rapid pe plan local decât să aştepte intervenţia echipelor profesioniste situate poate la sute de kilometri depărtare.

autopompieri

AutoPompieri este un website specializat în importul şi comercializarea autospecialelor de pompieri second hand din statele membre ale Uniunii Europene cu peste 30 de vehicule livrate primăriilor din România. Firma asigură service şi mentenanţă pentru autospecialele livrate, având o lungă experienţă în domeniul operării acestor vehicule.