Ce presupune o liposucție și când se recomandă?

346
Ce presupune o liposucție și când se recomandă?

Liposucția este o procedură chirurgicală minim invazivă, utilizată pentru îndepărtarea depozitelor de grăsime din unele zone ale corpului, cu scopul de a îmbunătăți conturul și proporțiile acestuia.

Ce presupune liposucția?

Te interesează să faci o liposucție? Ce trebuie să știi: această intervenție se realizează prin introducerea unor tuburi subțiri, numite „canule”, prin mici incizii în zonele cu depozite de grăsime. Canulele sunt apoi mișcate în sus și în jos pentru a desprinde grăsimea, care este aspirată din corp cu ajutorul unui aspirator sau al unei seringi de aspirație.

Există mai multe tipuri de liposucție, fiecare având avantajele și dezavantajele sale:

  • liposucția tradițională – implică utilizarea doar a canulelor pentru îndepărtarea grăsimii;
  • liposucția asistată de ultrasunete – folosește ultrasunetele pentru a desprinde grăsimea înainte de a fi aspirată;
  • liposucția asistată de laser – utilizează laserul pentru a topi grăsimea înainte de a fi îndepărtată;
  • liposucția asistată de apă, numită și „liposucție cu jet de apă” – implică utilizarea unui jet de apă sub presiune pentru a desprinde grăsimea înainte de a fi aspirată.

Când este recomandat să faci o liposucție?

Liposucția este recomandată în principal pentru persoanele care se confruntă cu depozite de grăsime rezistente la dieta și exercițiile fizice, în anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, brațele, fesele sau gâtul. Este important de menționat că liposucția nu reprezintă o metodă de pierdere în greutate, ci mai degrabă o tehnică de remodelare corporală.

Pentru a fi considerat un candidat potrivit pentru liposucție, pacientul trebuie să fie într-o stare generală bună de sănătate. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să aibă boli cronice sau condiții medicale care ar putea complica procedura sau recuperarea, cum ar fi diabetul, bolile de inimă sau tulburările de coagulare a sângelui.

Liposucția este cel mai bine efectuată pe pacienții care și-au menținut o greutate stabilă timp de cel puțin șase luni. Fluctuațiile constante ale greutății pot duce la rezultate temporare sau nesatisfăcătoare ale liposucției.

Cum să te pregătești pentru o liposucție?

Înainte de a decide să faci o liposucție, este necesar să ai o discuție detaliată cu medicul tău. Această consultație va include o evaluare a stării tale generale de sănătate, discutarea obiectivelor și așteptărilor tale, precum și o explicație detaliată a procedurii și a riscurilor asociate. Medicul va analiza în profunzime istoricul tău medical și va putea determina dacă ești un candidat potrivit pentru liposucție.

Citeşte şi  Ce sunt glandele endocrine și ce probleme pot cauza?

În funcție de starea ta de sănătate și de tipul de liposucție pe care o vei urma, medicul ar putea recomanda anumite modificări ale stilului tău de viață și ale dietei. De exemplu, ar putea fi necesar să eviți consumul de alcool și tutun înainte și după intervenție, să adopți o dietă echilibrată și să urmezi un program regulat de exerciții fizice. Aceste schimbări pot ajuta la optimizarea rezultatelor liposucției și pot contribui la menținerea lor pe termen lung.

Liposucția este o intervenție chirurgicală care poate avea un impact semnificativ asupra organismului și asupra stării tale de spirit. Este important să fii într-o formă fizică bună înainte de operație și să fii pregătit psihologic pentru schimbările care vor urma. Medicul tău te va putea consilia cu privire la exercițiile fizice recomandate și la orice alte măsuri de pregătire fizică și psihologică necesare.

Înainte de intervenție, vei primi de la medicul tău o serie de instrucțiuni preoperatorii. Acestea pot include restricții alimentare, administrarea sau oprirea anumitor medicamente și recomandări privind igiena personală. Trebuie să respecți cu strictețe aceste instrucțiuni, deoarece ele sunt cruciale pentru succesul intervenției și pentru minimizarea riscului de complicații.

Este esențial ca pacienții care se gândesc la liposucție să aibă așteptări realiste. Deși procedura poate îmbunătăți conturul corpului și poate crește încrederea în sine, nu va duce la perfecțiune și nu va elimina celulita sau vergeturile.

Sursă de informare:

1. “Liposuction: Purpose, before and after Photos, Risks, and More.” Healthline, 11 Apr. 2023, www.healthline.com/health/liposuction. Accessed 19 July 2023.

Sursă foto: freepik.com