Ce este kinetoterapia si cand este necesara?

145
Ce este kinetoterapia si cand este necesara?

Ce este kinetoterapia si cand este necesara?

Atunci cand ai suferit o leziune, o interventie chirurgicala sau ai de-a face cu o afectiune ce iti afecteaza mobilitatea si capacitatea de miscare, medicul ti-ar putea recomanda kinetoterapia. Astfel, iti poti recapata din nou functiile motorii si poti reveni la viata de dinainte. Afla mai multe despre ce inseamna kinetoterapia si beneficiile acesteia, precum si cazurile in care astfel de proceduri sunt necesare.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia este un program de recuperare medicala prin miscare. Ideea de baza a acesteia este utilizarea a diferite tipuri de exercitii fizice pentru recapatarea capabilitatilor motorii si a mobilitatii. Exercitiile variaza in functie de gradul de afectare a pacientului, dar si de varsta sa, de nivelul de activitate executata zilnic de catre acesta sau de partea corpului care are nevoie de terapie.

In urma unei evaluari medicale, se va stabili un program personalizat, care sa serveasca exact nevoile pacientului si sa stimuleze grupele de muschi care au nevoie de recuperare. Pentru ca terapia sa fie eficienta, un specialist va fi responsabil cu supravegherea fiecarei sesiuni, astfel incat exercitiile sa fie executate corect si pacientul sa primeasca orice sfat sau ajutor necesar.

Cand este necesara kinetoterapia?

Kinetoterapia este deseori recomandata pacientilor care fie au suferit o interventie chirurgicala, fie un traumatism care le-a afectat serios functiile motorii. In cazul traumatismelor si leziunilor, poate fi vorba si de o accidentare sportiva, acest tip de terapie fiind des utilizat de catre atleti.

Insa, kinetoterapia este extrem de utila si in cazul unor boli care afecteaza mobilitatea sau capacitatea de miscare a pacientilor. Acestea includ atat afectiuni ale oaselor si articulatiilor (osteoporoza, artrita etc.), cat si boli neurologice (Parkinson) sau accidentul vascular cerebral.

Citeşte şi  Ce trebuie să ştii despre fibrilaţia atrială

Terapia prin miscare are si utilizari mai putin cunoscute, dar care se pot dovedi extrem de utile. Ea poate fi utilizata si in cazul copiilor, pentru corectarea pozitiei spatelui cat timp acestia sunt inca in crestere, dar si in timpul sarcinii, astfel incat corpul sa fie pregatit pentru nastere si sa se poata recupera cat mai rapid.

Daca te afli in una dintre aceste situatii, poti apela la serviciile de recuperare medicala oferite de Clinica Eminescu 100.

Care sunt beneficiile kinetoterapiei?

Acest tip de terapie fizica are beneficii nenumarate in cazul unor boli grave, precum recuperarea functiilor de baza ale organismului, astfel incat pacientul sa-si poata relua activitatile de zi cu zi si sa duca din nou o viata normala. Insa, kinetoterapia este potrivita si in tratarea cazurilor mai putin severe.

Pe langa acestea, merita sa mentionam si alte avantaje greu de omis: redarea mobilitatii, cresterea controlului asupra miscarilor, redarea echilibrului, imbunatatirea conditiei fizice si a tonusului muscular, cresterea rezistentei la efort, imbunatatirea fortei musculare, a dexteritatii, corectarea erorilor de postura, scaderea sanselor de a suferi accidentari viitoare, precum si ameliorarea durerilor.

Kinetoterapia este probabil cea mai comuna tehnica de recuperare medicala, servind numeroase roluri si fiind recomandata in numeroase situatii. Aceasta imbunatateste semnificativ calitatea vietii si ajuta la recapatarea unor functii de baza ale organismului. Fie ca ai suferit accidentari grave sau ai probleme de mobilitate, intreaba medicul daca ai putea urma un program de recuperare si de ce avantaje ai putea beneficia.