Principii de functionare si detalii despre benzile transportoare

203
benzi transportoare

O banda transportoare este partea care transporta materialul sistemului de manipulare. In general, o astfel de banda reprezinta bucle fara sfarsit ale unui material utilizat in principal pentru transportul obiectelor dintr-o locatie in alta. Cureaua poate fi de orice lungime necesara pentru o anumita aplicatie. De exemplu, acele benzi transportoare care muta fosfatii din minele din Sahara de Vest pana la coasta au o lungime de peste saizeci de mile.

Fabricile moderne folosesc un proces continuu pentru fabricarea benzilor transportoare. In afara de cresterea eficientei de fabricatie, aceasta metoda ofera lungimi mai mari fara a fi imbinate. Astfel, se reduc costurile de instalare si intretinere ale centurii.

In mod simplificat, o banda transportoare este fabricata prin incorporarea materialelor de ranforsare- textil, panza, nailon, cordon de otel sau o combinatie a acestora- in placi polimerice, de obicei cauciuc. Intr-o mare masura, numarul si tipul de straturi sunt factori majori care determina rezistenta centurii.

Curelele de transport din otel- armate, in care cordoanele sunt pretensionate, sunt foarte puternice. Ele sunt utilizate in principal in mineritul si manipularea materialelor grele.

Exploatarile subterane necesita centuri rezistente la flacari. Gama include, de asemenea, centuri de ulei, chimice si rezistente la caldura/ frig, precum si centuri care sunt rezistente la acizi sau alcaline.

Curelele de plasa din sarma au proprietati rezistente la caldura si la rece. Ele vin cu o varietate de tipuri de ochiuri. Unele au  o plasa bine tesuta, iar la altele, deschiderea ochiurilor este mare si permite trecerea aerului si curatarea cu jet de apa. Curelele de plasa din sarma pot prelua sarcini usoare sau grele. Acestea pot fi folosite pentru brutarii, linii de gatit.

Citeşte şi  Succesul unei companii ajutat de calitatea aplicării principiilor SSM

Intr-o perioada mare de functionare, benzile transportoare vor deveni probabil mai slabe. Acest lucru poate fi corectat cu ajutorul dispozitivelor de tensionare, care pot fi operate automat sau manual. Este necesar un tip special de curea pentru sistemele transportoare cu inclinare acuta cu viteza mare.

Alegerea benzii transportoare trebuie facuta cu consiliere de specialitate. Producatorii si consultantii ar fi bucurosi sa iti ofere ajutorul.