Traditii de craciun in Europa 2

Craciunul este perceput in diferite zone altfel si niciodata nu putem sa spunem ca macar traditiile dintr-o zona a tarii se aseamana cu traditiile dintr-o alta zona din aceeasi tara, ca sa nu mai discutam despre diferenta traditiilor dintre popoare . Avem multe obiceiuri. Cu totii ne bucuram de Nasterea Domnului diferit, insa, anumite lucruri sunt comune tuturor statelor lumii. De exemplu, daruirea si primirea cadourilor sunt comune oricarei parti ale lumii, indiferent de modul in care se daruiesc ele sau de data in care se afla. Daca esti curios sa stii care sunt traditiile de Craciun in alte colturi ale lumii te invit sa citesti urmatoarele randuri:

Bulgaria

Craciunul la bulgari se numeste “Koleda” si incepe pe data de 12 atunci cand fetele tinere pregatesc “Krava” , o paine speciala pentu “Koledar”, colindatorul preferat. Colindatorii sunt de regula persoane tinere, necasatorite sau proaspat casatoriti care se imbraca cu haine traditionale si tin in mana un baston mare din lemn de stejar sculptat numit “Koledarka”. Ei merg in tot satul si se opresc din casa in casa pentru a primi cadourile preparate pentru ei, dar si pentru a face urarile de bine pentru anul ce urmeaza. Aceasta sarbatoare tine pana in zorii zilei.

Polonia

Polonia este si ea recunoscuta pentru frumoasele traditii. Aici, perioada Craciunului sau “Gwiazdka” sau “mica stea” este dedicate mai ales regenerarii fortelor vitale ale lumii, ale oamenilor, ale animalelor si ale naturii si indeplinesc ciclul scurgerii timpului in cele mai potrivite conditii. In ziua de astazi, polonezii asociaza traditiile modern cu magia, binecuvantarile de Anul Nou, decorarea casei si simboluri ale reconcilierii. Toata aceasta perioada sunt prezente cantecele de Craciun, iar in unele regiuni, colindatorii merg din casa in casa cu stele multicolore si cu scene ale Nasterii lui Iisus.

Citeşte şi  30 de idei de cosuri cadou pentru Craciun - 2015

Atunci cand se pregateste mancarea de Craciun se strecoara cateva paie sub fata de masa pentru ca mesenii sa isi aminteasca faptul ca Iisus s-a nascut intr-o iesle. Inainte sa inceapa sa manance, oamenii asezati la masa impart azima marcata cu scene ale nasterii Domnului si isi fac tot felul de urari de bine.

In Romania angajatorii pot alege solutia rapida si usoara de a oferi cadouri angajatilor sai cosuri cadou de pe Lecadeau.ro.

Germania

In Germania Craciunul se numeste “Weihnachten” si se traduce prin “noapte solemna” sau “noapte sfanta”. Scena este evocata odata cu nasterea lui Hristos la fel ca in tarile latine, ci slujba de la miezul noptii de Craciun.

In prima duminica de Advent, targurile de Craciun apar in toate pietele oraselor, dandu0se astfel startul sarbatorilor de Craciun. Coroana de Advent se confectioneaza in familie cu ramuri verzi care celebreaza natura si se aseaza pe case. Aici se gasesc de regula patru lumanari care se aprind succesiv in fiecare duminica din Advent, ori cele 24 de saculete de dulciuri si bunatati care vor fi degustate in familie.

Lasă un răspuns