Hemoroizii sunt vene dilatate aflate in jurul anulusui sau in rect, care pot cauza durere si disconfort. Interni sau externi, hemoroizii pot aparea din cauza presiunii excesive cauzate de constipatie, dar, si din cauza sarcinii, imbatranirii sau, pur si simplu, a mentinerii pozitiei de sezut prea mult timp. Chiar daca pot fi si durerosi, hemoroizii nu reprezinta, de regula, un pericol pentru viata sau sanatate, simptomele prezentate ameliorandu-se dupa doar cateva zile.
Cu toate acestea, unele manifestari ale hemoroizilor pot fi prezente si in alte afectiuni mai severe, in special, scaunul cu sange, motiv pentru care este recomandat un consult medical specializat cat mai rapid.
Alte simptome ale hemoroizilor includ prurit in zona anala, prezenta durerii, mai ales, in pozitia de sezut, noduli sau umflaturi in jurul anusului.
Chiar daca acestia sunt foarte des intalniti, deseori, fara cauze evidente, exista, totusi, numeroase tratamente și medicamente pentru hemoroizi care pot ajuta la inlaturarea lor.
Tratamentul pentru hemoroizi
De cele mai multe ori, hemoroizii necesita doar simple masuri de ameliorare a simptomelor ca sa dispara de la sine. Cu toate acestea, exista, insa, si cazuri care pot necesita tratament medicamentos sau chiar chirurgical.
Totusi, pentru ameliorarea simptomelor, suferindul trebuie doar sa ia o serie de masuri, fara a necesita alte tipuri de interventii. Printre acestea:
- Folosirea cremelor si a unguentelor–Fie ca este vorba despre comprese, unguente, creme sau chiar supozitoare, toate acestea pot fi ridicate, de obicei, fara prescriptie medicala. Acestea au rolul de a ameliora durerile sau pentru a ajuta la refacerea si promovarea tesuturilor.
- Comprese reci sau pungi cu gheata–Folosite, adesea, pentru a ajuta la reducerea inflamatiei, acestea trebuie tinute perioade scurte de timp pentru a nu afecta negativ tegumentul. In cazul pungilor cu gheta, este recomandata infasurarea acestora intr-un prosop, pentru a nu intra in contact direct cu pielea.
- Medicamente analgezice–Cumparate, de obicei, fara reteta, medicamente precum ibuprofenul sau paracetamolul pot fi folosite pentru a calma durerea si pentru a reduce disconfortul. Cand vine vorba despre medicamente, insa, respectati, cu strictete, recomandarile medicului sau ale farmacistului si cititi cu atentie prospectul.
Alte metode de tratare a hemoroizilor implica optiuni nechirurgicale efectuate de catre medici:
-aplicarea unei benzi de cauciuc la baza hemoroidului, pentru a opri circulatia sangelui, fapt ce are drept consecinta micsorarea acestuia/
-scleroterapia; este o procedura care presupune injectarea unei solutii in hemoroidul intern pentru a bloca aportul de sange catre sange.
Optiunea chirurgicala de tratament implica indepartarea completa a hemoroidului, aceasta purtand numele de hemoroidectomie.
Chiar daca hemoroizii raspund bine la numeroase forme de tratament, ca orice alta afectiune sau complicatie, preventia acesteia este mult mai usor de realizat decat tratarea ei.
Metode de prevenire a hemoroizilor
Pentru a preveni aparitia sau agravarea hemoroizilor, anumite schimbari ale stilului de viata sunt necesare.
In primul rand, riscul de aparitie a hemoroizilor este drastic redus daca scaunul este moale. In caz contrar, mucoasa va fi iritata si se va exercita si o presiune ridicata atat asupra rectului cat si asupra anusului.
Folosirea toaletei de indata ce nevoia apare si evitarea perioadelor indelungate de sedere pe scaun pot ajuta la prevenirea constipatiei si, astfel, la reducerea riscului de aparitie a hemoroizilor.
Cresterea aportului de apa poate ajuta si ea la mentinerea unui scaun moale, in timp ce, un consum corespunzator de alimente bogate in fibre va reduce riscul de aparitie a hemoroizilor in viitor.
Urmatoarele surse de fibre sunt usor de obtinut si usor de incorporat in dieta zilnica:
- cereale integrale;
- pere;
- morcovi;
- orez brun;
- ovaz.
Aditional, exercitiile fizice reprezinta si ele o metoda buna de prevenire a hemoroizilor. Acestea impiedica statul indelungat pe scaun si favorizeaza tranzitul intestinal, eliminarea scaunului devenind, astfel, mult mai regulata.
Fie ca este vorba despre hemoroizi interni sau externi, tratamentul existent poate ajuta semnificativ la ameliora simptomelor si, chiar, la inlaturarea acestora. Din acest motiv, este important ca orice semn al prezentei hemoroizilor sa fie semnalat medicului de familie, acesta putand preciza cauza exacta si tratamentul corespunzator.